Gotowanie może onieśmielać.
Wiele osób przekonało się, że po prostu nie mogą tego zrobić, a następnie marnują setki dolarów miesięcznie na jedzenie poza domem lub kupowanie gotowych potraw. Nie pozwól, aby ci się to przytrafiło! Gotowanie może być proste i skuteczne, a ten artykuł pokazuje, jak to zrobić.Korzystaj ze sprawdzonego przepisu podczas rozrywki. Kiedy masz gości na posiłek, zawsze przygotuj coś smacznego, co zrobiłeś wcześniej. To nie czas na testowanie nowego przepisu, bo może okazać się katastrofą! Pamiętaj też, aby dowiedzieć się, czy Twoi goście mają jakieś wymagania dietetyczne lub alergie, czy po prostu nie lubią określonego rodzaju jedzenia. Dzięki temu Twój wieczór będzie udany.Upewnij się, że pieczona ryba jest wilgotna i delikatna, gotując „en papillote”. To francuska technika, która odnosi się do ryby pieczonej w pergaminowo-papierowej paczce. Połóż wybrane ryby i warzywa na środku dużego kawałka papieru pergaminowego. Połącz ze sobą brzegi papieru, zagnij je mocno, aby utworzyć zgrzew i piecz przez 10 do 15 minut w 450 stopniach. Ryby i warzywa parują w opakowaniu, dzięki czemu są wilgotne i delikatne, tworząc smaczne, zdrowe danie. (Sprzątanie jest równie łatwe – po prostu wyrzuć papier po jedzeniu!)Wilgotny ręcznik papierowy i plastikowa torba mogą przedłużyć żywotność twoich zieleni. Jeśli owiniesz świeże zioła lub świeże warzywa wilgotnym ręcznikiem papierowym, a następnie umieścisz je w plastikowej torbie, wytrzymają dłużej. Jeśli to zrobisz, zwykle pozostaną świeże trzy do czterech dni dłużej.Do gotowania zawsze używaj najświeższych składników, jakie możesz znaleźć.
Świeże owoce, warzywa, mięso i owoce morza smakują lepiej.
Poza lepszym smakiem, świeże składniki są zwykle zdrowsze niż pakowane, puszkowane czy mrożone. Świeża żywność ma lepszą zawartość składników odżywczych i nie zawiera niezdrowych dodatków znajdujących się w żywności pakowanej.Kiedy idziesz do sklepu, nie zawsze miej dużą listę zakupów, która może ograniczać Cię do zdobycia określonych przedmiotów. Zobacz, co lubisz i na co masz ochotę i na tej podstawie kupuj. To da ci spontaniczność do gotowania, co tylko zechcesz.Masz problem z przyklejeniem się mięsa do patelni lub grilla? To jest łatwe do naprawienia. Po prostu spryskaj patelnię lub grill olejem w sprayu, zanim zaczniesz gotować. Spowoduje to nałożenie powłoki na powierzchnię patelni lub grilla i zapobiegnie przywieraniu mięsa do suchej powierzchni.Jeśli przygotowujesz danie, w którym będziesz potrzebować cienkich pasków mięsa (fajitas, chińskie), zamroź mięso przez około 20 minut przed pokrojeniem. Pozwoli to z łatwością pokroić mięso na bardzo cienkie plasterki. Możesz pomyśleć, że brzmi to trochę dziwnie, ale na pewno załatwi sprawę.Jeśli jesteś przytłoczony przygotowywaniem obiadu dla rodziny, powinieneś spróbować zrobić część przygotowań poprzedniego wieczoru. Przed pójściem spać pokrój cebulę i warzywa lub przygotuj sos marynujący. Po przebudzeniu poczujesz się mniej zestresowany i bardziej chętny do gotowania.Aby zrobić idealny makaron, ugotuj go o minutę krócej niż to, co czytasz na pudełku i ugotuj go do końca z sosem, który z nim podajesz. Gwarantuje to, że nie rozgotujesz makaronu, jeśli wrzucisz go do sosu po ugotowaniu makaronu, dopóki nie zostanie zrobiony w garnku z wodą.Jak widać, gotowanie nie jest trudne, gdy wiesz, co robić. Postępując zgodnie z tymi instrukcjami, w mgnieniu oka zostaniesz domowym kucharzem. Przestań marnować tyle pieniędzy, jedząc niezdrowe fast foody i paczkowane jedzenie, i zacznij przygotowywać własne proste posiłki w domu! Możesz to zrobić!